Finalizarea investițiilor în infrastructura de apă și canalizare din Sânnicolau Mare

Publicat la: 29 aprilie 2016 | în Informatii despre proiect | de

Lucrările de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, implementate de Aquatim SA în localitatea Sânnicolau Mare, au fost finalizate recent. Valoarea totală a investițiilor din acest oraș, în urma semnării contractelor, este de peste 57 milioane de lei si face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”, în valoare totală de aproximativ 509 635 639 lei (119 milioane de Euro), finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Din punct de vedere al investiţiilor, în topul oraşelor din aria proiectului, Sânnicolau Mare ocupă locul al doilea, după Timișoara.

În Sânnicolau Mare, în cadrul proiectului a fost construită o nouă stație de tratare a apei, în valoare de peste cinci milioane de lei, fără TVA. Staţia este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 153 metri cubi pe oră. Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran prin 9 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală, precum și înmagazinarea apei într-un rezervor cu capacitatea de 2000 mc și unul cu capacitatea de 500 mc. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Investiția face parte din Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sânnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 1 – Stația de tratare Sânnicolau Mare”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.

De asemenea, a fost construită o nouă stație de epurare a apelor uzate, în valoare de peste 22 milioane de lei fără TVA . Tehnologia de epurare a apelor uzate cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, treapta terțiară de epurare avansată și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă. Stația este dimensionată pentru a deservi locuitorii orașului Sânnicolau Mare, fiind proiectată să funcționeze cu un debit de 196 mc/ora. Lucrarea face parte din Contractul ”Realizare Stație de Epurare Nouă în Sânnicolau Mare”, atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, firmei SC Confort SA.

Aceste investiții sunt completate de cele de extindere şi reabilitare a reţelei de distribuție a apei și de canalizare în lungime totală de circa 50 km. Astfel, pe străzile Drumul Saravalei, Drumul Saravalei Gară, Comorii, Drumul Comloșului, Stadionului, Miron Costin, 7 Noiembrie, Nufărului, Victor Babeș, Oituz, Cosânzeana, Horia, Gheorghe Șincai, Cluj, Drumul Cenadului, Alexandru Vlahuță, Cuza Vodă, Gheorghe Lazăr, 9 Mai, Eftimie Murgu, 16 Decembrie 1989, Calea Timișoarei, Andrei Șaguna, Decebal, Grănicerilor, Petru Maior au fost reabilitate rețelele de alimentare cu apă în lungime de circa 19 km. Pe străzile Romilor, Abatorului, Constantin Brâncoveanu, C.D. Gherea, Avram Iancu, Cimitirului, Mihai Viteazul, Cloșca, Țichindeal, Crișan, Craiova, Dej, Subici, Orăștie, Deva, Lugoj, Hațeg, Mihai Eminescu și Oravița au fost extinse rețelele de alimentare cu apă pe o lungime de 5,6 km. Locuitorii de pe străzile Caransebeș, Oituz, Libertății, Decebal, Ion Creangă, Victor Babeș, Calea lui Traian, Andrei Șaguna, Barițiu, Bărnuțiu, Horia, Aurel Popovici, Eftimie Murgu, Paul Iorgovici, Popa Șapcă, Nufărului, 16 Decembrie 1989, Vânătorului, Avram Iancu, Crișan, Cloșca, Cosânzeana, 13 Decembrie, Ștefan Cel Mare, Ion Luca Caragiale, Porumbescu, Stadionului, C.D. Gherea, Axente Sever, Drumul Comloșului, Cuza Vodă, Nistor Oprean, Drumul Cenadului, Mărășești, Gheorghe Șincai, Panselelor și Calea Timișoarei beneficiază de sistem nou de canalizare, în lungime de aproximativ 25 km. Aceste investiții fac parte din Contractul “Extinderea şi modernizarea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Sânnicolau Mare” în valoare de circa 28 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit asocierii de firme SC PORR Construct SRL și SC Saiftim SA, SC Tuboterm Construct SRL, SC Formin SA.

În plus, proiectul mai cuprinde testarea, reechiparea, înlocuirea unor foraje, reabilitarea unui rezervor de înmagazinare a apei potabile, având o capacitate de 2.000 de metri cubi şi construcţia unor staţii de pompare a apei potabile şi uzate.

Pe termen lung, aceste investiţii vor aduce schimbări vizibile pentru cetăţenii oraşului Sânnicolau Mare prin creşterea accesului şi a calităţii serviciilor de apă şi de canalizare. Dacă la începutul proiectului, gradul de conexiune la apă era de 76% iar la canalizare de doar 40%, la final de proiect, gradul de conexiune la aceste servicii este de peste 99% la apă și 80% la canalizare. Toate investiţiile au ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii şi implicit a confortului cetăţenilor dar vor avea ca efecte și reducerea cheltuielilor de exploatare şi a pierderilor de apă.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este în valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara). Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.IMG_5844 IMG_5788 IMG_5789DSC_7468 DSC_7470

top

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.