O nouă stație de tratare a apei potabile în Recaș

Publicat la: 10 iunie 2016 | în Informatii despre proiect | de

Aquatim SA anunţă că a fost recepționată şi pusă în funcţiune o nouă staţie de tratare a apei potabile în localitatea Recaș, judeţul Timiş. Valoarea investiției este de circa 4,5 milioane de lei, fără TVA, fiind finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran de la peste 100 m adâncime prin 5 foraje, aerarea, preoxidarea pentru eliminarea fierului, manganului și amoniului, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală. Înainte de distribuție prin rețeaua de alimentare, apa tratată este înmagazinată în două rezervoare, fiecare având o capacitate de 300 m³ și un turn de apă cu o înălțime de 35 m și o capacitate de 300 m³. Distribuția apei în rețeaua de alimentare se face printr-o stație nouă de pompare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă.

Noua stație de tratare a fost pusă în funcțiune în luna mai 2016 și furnizează, locuitorilor din Recaș, apă tratată și verificată din punct de vedere al parametrilor fizico-chimico și bacteriologici.

Reamintim că în anul 2013 Aquatim a semnat Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sânnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 3 – Stația de tratare Recaș” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este în valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara). Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.

 

top

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.